uw winkelmandje
Bedankt voor het redden van bomen! Jouw aankoop:

je winkelwagen is momenteel leeg.

Verder winkelen

subtotaal € 0,00
verzendkosten BTW, excl. verzendkosten
Totaal € 0,00

De regio waarin ik ben opgegroeid, heeft elke herfst vermicellen. Vermicelles betekent "kleine worm" in het Frans en is een toetje gemaakt van kastanjes. Omdat er echter geen kastanjes in onze bossen waren, moesten we onze vermicellen kopen. 

Toen ik naar het zuiden van Duitsland verhuisde, hebben we in de eerste herfst kastanjes verzameld en daar vermicellen van gemaakt. Hier wemelt het van de tamme kastanjebomen. Een daarvan is recht voor ons keukenraam.

Is dat niet geweldig?

Tamme kastanjes vers van de boom! Wat we er al mee hebben gedaan:
Geroosterde kastanjes met rode kool, gebakken kastanjes met ovengroenten, kastanjemeel voor muesli. En mijn favoriet: vermicelles.  

Hier is een recept voor je eigen vermicellen:

Ingrediënten:

  • 1 kg kastanjes
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 2 dl water,
  • 75 g suiker
  • 1 vanillestokje

Maak met een mes een kruisje op de ronde kant van de kastanjes. Kook in kokend water gedurende 4 tot 6 minuten. Zeef en schil terwijl het heet is. De schil is veel gemakkelijker te verwijderen als deze nog warm en nat is. Verwijder indien mogelijk ook de harige binnenhuid. Deze binnenschil past door zijn bittere smaak niet in een toetje.

Rooster de gepelde kastanjes in een koekenpan met kokosolie.
Breng in een pan de suiker, het water en het vanillestokje aan de kook en laat het trekken.
Doe alles in een kom en pureer.

We vriezen wat in en eten de rest vers. Traditioneel wordt de pasta door een pers geperst en geserveerd met room en meringue. We eten onze vermicelles vaak als blok met vanille-ijs.

Nog eenvoudiger: kastanjes uit de oven

Als dat te tijdrovend is - hier is het gemakkelijkste kastanje-recept ooit:

  • Verzamel kastanjes
  • wassen
  • kras met een mes een kruis aan de gebogen kant
  • bakken (eventueel samen met ovengroenten)

Bon appetit!

Hou je van boomrecepten? Hier is de link naar een pruimenchutney.

Andrew Hunkeler
Afgestudeerd sociaal en cultureel antropoloog met een focus op duurzaam en participatief groenontwerp in steden. (Meer over de auteur). 
Mijn visie is om samen te brengen: mensen en bomen, natuur en cultuur, bevolking en stedelijke autoriteiten.
Als je vragen, suggesties, interessante verhalen of opwindende kennis over dit onderwerp hebt, schrijf me dan: andreas@baumbad.de​ Ik kijk uit naar je bericht!

Wilt u meer boomkennis?

Dat interesseert je misschien

Geef fruitbomen goed water

Fruitbomen laten de harten van mensen sneller kloppen. We houden van hun bloemen en zijn blij dat ...

8 dingen die je moet weten over bomen

Gezonde bomen zijn indrukwekkende wezens die ons mensen van zuurstof voorzien. Maar hoe ...

Geweldig idee, eenvoudige bediening en alles, van bestelling tot levering.

Michael K.

De Baumbad-irrigatiezak

Haal je premium gieter