Spelen

Lees artikel

In onze gemeenschappelijke tuin staan ​​enkele oude pruimenbomen.
De pruimen daar rijpen allemaal bijna tegelijkertijd. Dat wil zeggen: ze zijn het hele jaar maar voor een korte tijd verkrijgbaar, maar wel in grote hoeveelheden. We eten veel van hen vers, sommige bevriezen we en soms maken we een cake.

En met de overgebleven pruimen? Wij gebruiken dit om chutney te maken. Je kunt het gebruiken als saus voor diverse gerechten. Klassiek met rijst en peulvruchten. We gebruiken chutneyachtige ketchup. Overigens lijken deze twee sauzen meer op elkaar dan we zouden denken.

Foto: Julian Ackroyd. Unsplash.com

Hier zijn de ingrediënten voor het recept:

  • 500 g gedroogde pruimen
  • 6 gedroogde dadels
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 TL kurkuma
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 el geraspte gember
  • 1 theelepel zwarte mosterdzaadjes
  • 2 EL appelciderazijn
  • 4 el bruine suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 rode chilipeper of zaden, gehakt

Zoals vaak het geval is bij Indiase gerechten: als je een van deze kruiden niet hebt, maakt het niet uit. Neem gewoon wat je hebt en experimenteer!

En hier zijn de instructies voor je chutney:

  • Ontpit de pruimen en snijd ze in kleine stukjes. Hak de dadels fijn en meng ze met de kruiden en pruimen. Laat deze massa enkele uren staan ​​zodat er vloeistof ontstaat.
  • Kook het mengsel vervolgens 30 minuten op een laag vuur.
  • Als je de chutney wilt bewaren, is het belangrijk om de kokende massa te vullen met gesteriliseerde potten. De chutney gaat bij ons enkele maanden mee.

Hou je van boomrecepten? Hier is een link voor een dessert gemaakt van kastanjes.

Andrew Hunkeler
Afgestudeerd sociaal en cultureel antropoloog met een focus op duurzaam en participatief groenontwerp in steden. (Meer over de auteur). 
Mijn visie is om samen te brengen: mensen en bomen, natuur en cultuur, bevolking en stedelijke autoriteiten.
Als je vragen, suggesties, interessante verhalen of opwindende kennis over dit onderwerp hebt, schrijf me dan: andreas@baumbad.de​ Ik kijk uit naar je bericht!

0:00
/
Toon speler

Wilt u meer boomkennis?

Dat interesseert je misschien

Ongedierte aan bomen identificeren en bestrijden: effectieve maatregelen om uw bomen te beschermen

Boomongedierte kan echt een nachtmerrie zijn. Het ultieme voor effectieve ongediertebestrijding...

Stadsbomen die lekker smaken. Hoe eetbare bomen onze stedelijke ruimtes verrijken

Bomen kunnen fruit, noten of eetbare bladeren produceren en zo zorgen voor vers en gezond voedsel...

Geweldig idee, eenvoudige bediening en alles, van bestelling tot levering.

Michael K.

De Baumbad-irrigatiezak

Haal je premium gieter