Spelen

Lees artikel

Voor mij ruikt vlierbloesemsiroop naar kindertijd. En na de zomer. Waarschijnlijk heeft iedereen wel een drankje dat jeugdherinneringen oproept.

Ik deel graag het recept dat mijn hele familie al jaren gebruikt.

Ingrediënten:

  • 2.5 kg Zucker
  • 2 tot 2,5 citroenen, bij voorkeur biologisch
  • 30 - 40 verse vlierbloesem
  • 50 g citroenzuur

De vlierbloesems vind je tussen mei en juli. Mijn familie zweert dat het oogsten van vlierbloemen in direct zonlicht een verschil maakt. Voor de siroop gebruiken we alleen de bloemen die bij de oogst aan direct zonlicht worden blootgesteld.

Wat heb je nog meer nodig:

  • een steelpan of andere grote, hittebestendige container
  • een fijne zeef
  • Flessen om te vullen

En nu het recept:

  • Optioneel: was de bloemen. Voor mij is het voldoende als ik de bloemen controleer op insecten en ze weghaal. Ik gebruik alleen bloemen uit het bos of uit onze tuin. Deze bloemen zijn schoon genoeg voor mij. Als je de bloemen eraf wast, gaat een deel van het stuifmeel en het aroma verloren.
  • Snijd de citroenen in dikke plakken.
  • Giet 1.5 liter kokend water over alle ingrediënten.
  • Dek af en laat alle ingrediënten drie dagen staan, onder regelmatig roeren.
  • Breng de bouillon aan de kook.
  • Zeef heet in flessen en sluit onmiddellijk af.

Als dat te ingewikkeld voor je is - of als je spontaan een vlierbessendrankje wilt drinken - kun je een verse vlierbloesem in een kan met vers water doen. Na een paar uur heb je een verfrissend vlierbessenwater! Je kunt het vlierbessenwater dan gewoon als koude infusie drinken.

 Bent u geïnteresseerd in meer boomrecepten?

Hier vind je een recept voor Vermicellen en Pruimen Chutney.

 

0:00
/
Toon speler

Wilt u meer boomkennis?

Dat interesseert je misschien

Geweldig idee, eenvoudige bediening en alles, van bestelling tot levering.

Michael K.

De Baumbad-irrigatiezak

Haal je premium gieter