uw winkelmandje
Bedankt voor het redden van bomen! Jouw aankoop:

je winkelwagen is momenteel leeg.

Verder winkelen

subtotaal € 0,00
verzendkosten BTW, excl. verzendkosten
Totaal € 0,00

In onze gemeenschappelijke tuin staan ​​enkele oude pruimenbomen.
De pruimen daar rijpen allemaal bijna tegelijkertijd. Dat wil zeggen: ze zijn het hele jaar maar voor een korte tijd verkrijgbaar, maar wel in grote hoeveelheden. We eten veel van hen vers, sommige bevriezen we en soms maken we een cake.

Hoe zit het met de rest van de pruimen? We gebruiken het om chutney van te maken. Je kunt het als saus gebruiken voor verschillende gerechten. Klassiek met rijst en peulvruchten. We hebben chutney zoals ketchup nodig. Deze twee sauzen lijken meer op elkaar dan we zouden denken.

Foto: Julian Ackroyd. Unsplash.com

Hier zijn de ingrediënten voor het recept:

  • 500 g gedroogde pruimen
  • 6 gedroogde dadels
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 TL kurkuma
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 el geraspte gember
  • 1 theelepel zwarte mosterdzaadjes
  • 2 EL appelciderazijn
  • 4 el bruine suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 rode chilipeper of zaden, gehakt

Zoals vaak het geval is bij Indiase gerechten: als je een van deze kruiden niet hebt, maakt het niet uit. Neem gewoon wat je hebt en experimenteer!

  • Ontpit de pruimen en snijd ze in kleine stukjes. Hak de dadels fijn en meng ze met de kruiden en pruimen. Laat deze massa enkele uren staan ​​zodat er vloeistof ontstaat.
  • Kook het mengsel vervolgens 30 minuten op een laag vuur.
  • Als je de chutney wilt bewaren, is het belangrijk om de kokende massa te vullen met gesteriliseerde potten. De chutney gaat bij ons enkele maanden mee.

Hou je van boomrecepten? Hier is een link voor een dessert gemaakt van kastanjes.

Andrew Hunkeler
Afgestudeerd sociaal en cultureel antropoloog met een focus op duurzaam en participatief groenontwerp in steden. (Meer over de auteur). 
Mijn visie is om samen te brengen: mensen en bomen, natuur en cultuur, bevolking en stedelijke autoriteiten.
Als je vragen, suggesties, interessante verhalen of opwindende kennis over dit onderwerp hebt, schrijf me dan: andreas@baumbad.de​ Ik kijk uit naar je bericht!

Wilt u meer boomkennis?

Dat interesseert je misschien

Geef fruitbomen goed water

Fruitbomen laten de harten van mensen sneller kloppen. We houden van hun bloemen en zijn blij dat ...

8 dingen die je moet weten over bomen

Gezonde bomen zijn indrukwekkende wezens die ons mensen van zuurstof voorzien. Maar hoe ...

Geweldig idee, eenvoudige bediening en alles, van bestelling tot levering.

Michael K.

De Baumbad-irrigatiezak

Haal je premium gieter